top of page

Sla de bladzijde om

Updated: Nov 16, 2023

De bladzijde kunnen omslaan, is iets wat ik heb geleerd als onderneemster, maar het zou ook goed van pas zijn gekomen als topsportster.


In een bedrijf kan het er soms heel hectisch aan toe gaan, zeker in een jonge snelgroeiende start-up. Er gebeuren veel leuke dingen, maar soms is het echt ploeteren of vechten. Alles verandert voortdurend. Je gaat 's morgen goed gezind naar je werk en dan popt er weer één of andere crisis op. In het begin waren mijn partner en ik vaak van streek, maar na verloop van tijd merkte ik dat het gewoon normaal was. Zo gaat dat in start-ups, en waarschijnlijk in alle bedrijven. De juiste mentaliteit is dan: los het zo goed mogelijk op, trek je lessen er uit en ga door. Het heeft geen zin om boos te blijven, te blijven mopperen, je onder te dompelen in zelfbeklag of je blijven voor te stellen wat het zou geweest zijn als het niet was gebeurd. Het is wat het is.


Het is echt veel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ken bijvoorbeeld een jonge start-up die tienduizenden Euro's en veel tijd heeft verloren door een rechtszaak. Eigenlijk hadden ze niets fout gedaan en was het waarschijnlijk wat pesterij van een groot bedrijf. Kijk ook wat voor problemen de corona crisis heeft veroorzaakt bij sommige bedrijven, maar ook bij sporters. Soms laten gebeurtenissen sporen na die je niet meer kan uitwissen. Het kan verschrikkelijk zijn, maar toch is er geen andere oplossing dan eruit te leren en weer vooruit te gaan.


Als sporter kon ik dat niet goed. Op de Olympische Spelen in Sydney in 2000 heb ik de wedstrijd voor het brons verloren. Dat bleef echt jaren op me zitten. Als ik door iemand niet juist behandeld was, dan kon ik lang kwaad blijven. Ik was koppig, zoals veel sporters. Ik heb geleerd dat ik er beter aan had gedaan mijn les eruit te trekken en dan weer constructief verder te gaan. Soms moet je je ego gewoon aan de kant schuiven.


Op een bepaald moment moet je je de vraag stellen: Helpt mij dit vooruit? Gaat dit mij helpen om mijn doel te bereiken? Als het antwoord 'neen' is, dan moet je ermee stoppen. Soms kunnen zaken heel diep zitten en is het niet goed ze onder de mat te schuiven. Dan moet je ze eerst verwerken, maar start er dadelijk mee. Je verliest je energie als je het blijft meedragen. Gooi de ballast overboord. Chose your battles!90 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page